Ulkomaisen taiteen kokoelma

Paysage
Paysage (Maisema)
öljy puulle, 18 x 22

Gustave Courbet (1819—1877)

Ranskalainen Gustave Courbet liittyi innolla realismin ideologis-poliittiseen liikkeeseen ja osallistui merkittävällä tavalla niin kriittiseen taide- kuin yhteiskunnalliseenkin keskusteluun. Courbet piti taiteen tärkeimpänä tehtävänä näkyvän maailman totuudenmukaista tallentamista.

Nainen ja luonto toimivat taiteilijan innoittajina. Tekopyhä porvaristo Pariisisissa piti Courbetin maalauksia usein sopimattomina, ja Courbet otti yhteen sekä yleisön että viranomaisten kanssa. Courbetia kiehtoivat 1600-luvun espanjalaiset, hollantilaiset ja ranskalaiset taiteilijat ja ajoittain häntä viehätti uppoutua myös Barbizonin luonnonkauniisiin maisemiin. Hän pyrki samaistumaan aiheeseen tunteiden tasolla tavoitellen romantiikan taiteesta periytyvää yhteyttä luontoon, vaikka hän toisaalta "kovaäänisesti" pyrki irrottautumaan juuri tällaisesta tunteiden ja koristeellisuuden kuvaamisesta.

Tikanojan kokoelmaan kuuluu kolme Courbetin maalausta, jotka on ostettu taidekauppias Gösta Stenmanin omasta kokoelmasta. Teoksista pieni maisema Paysage on välitön ja raikas ja maalattu ilmeisesti Barbizonin maisemissa. Tikanojan kokoelmissa on myös signeeraamaton nuorta Courbetia esittävä Omakuva, sekä maalaiselämää kuvaava Navetassa.