Suomalaisen taiteen kokoelma

Mathilde Dietrichsonin muotokuva
Mathilde Dietrichsonin muotokuva
1861
öljy kankaalle, 56 x 46

Alexandra Frosterus-Såltin (1837—1916)

Alexandra Frosterus-Såltin kuului ensimmäisiin ulkomailla opiskelleisiin naistaiteilijoihimme. Hän opiskeli Taideyhdistyksen piirustuskoulussa R.W. Ekmanin johdolla, minkä jälkeen matkusti Düsseldorfiin opiskelemaan tunnettujen opettajien, A. Tidemanin ja H. Guden oppilaana. Siellä hän mm. maalasi muotokuvan norjalaisesta taidemaalari Mathilde Dietrichsonista.

Avioiduttuaan vuonna 1868 lääkäri Victor Såltinin kanssa Alexandra Frosterus-Såltin muutti Vaasaan. Hän jäi jo viiden vuoden kuluttua leskeksi ja jäi huolehtimaan kolmesta pienestä lapsestaan. Maalaamisen hän joutui osittain jättämään ja sen sijaan keskittymään toimimaan piirustuksenopettajana. Lisäksi hän teki useita alttaritauluja kopioimalla vanhoja mestareita. Frosterus-Såltinin maalausten aiheet muuttuivat Vaasan-vuosina kodin ja lasten kuvaamiseksi.

Tikanojan kokoelmissa on kolme Frosterus-Såltinin teosta: Mathilde Dietrichsonin muotokuva, miniatyyrisarja Poikani ja taiteemme varhaisempiin naistaiteilijan omakuviin kuuluva maalaus Ateljeessa.