Ulkomaisen taiteen kokoelma

L´Univers est créé
L´Univers est créé
(Maailman luominen)

(Noa Noa -sarja)
1893
puupiirros

Paul Gauguin (1848—1903)

Paul Gauguin etsi elämässään ja taiteessaan luonnollisuutta ja turmeltumattomuutta. Sen hän kuvitteli löytäneensä etelämeren saarilta, paratiisistaan. Gauguin ryhtyi tekemään primitiivisen taiteen inspiroimia puupiirroksia palattuaan 1893 Pariisiin ensimmäiseltä Tahitin-matkaltaan. Vaikutteita hän sai myös japanilaisista puupiirroksista.

Ensimmäinen tahitilaissarja valmistui 1893 / 95. Sarja oli tarkoitettu kuvittamaan romantisoitua päiväkirjaa "Noa Noa", jonka Gauguin julkaisi yhteistyönä ystävänsä, kirjailija Charles Moricen kanssa. Jokainen Tikanojan teoksista on signeerattu vuonna 1895.

Kuvituksen vanhin osa oli kymmenen kuvan väripuupiirrossarja Noa Noa (tuoksuva maa). Ensimmäisten puupiirrosten aiheet ovat syntymiseen, kuolemaan ja uudestisyntymiseen liittyviä. Primitiivisyydestä tulikin eräs modernin puupiirroksen tunnusmerkki. Myös teknisesti Gauguinin teoksissa on tavoiteltu aitoa primitiivisyyttä: laattoina on käytetty paikallisten puiden kappaleita, joita taiteilija työsti alkeellisilla välineillä.