Suomalaisen taiteen kokoelma

Vanhoja rakennuksia
Vanhoja rakennuksia
1920
öljy kankaalle, 83 x 102

Tupakoiva tyttö
Tupakoiva tyttö
1916
öljy pahville, 53 x 42

Eemu Myntti (1890—1943)

Vaasalainen Eemu Myntti oli kansainvälinen taiteilija. Hän opiskeli 1912-14 Pariisissa, jolloin tutustui pohjoismaisiin Matissen oppilaisiin ja sai vaikutteita Matisselta ja kubismista. Myntin suuria taiteilijaihanteita olivat Cézanne, van Gogh ja Gauguin.

Suomalaisten ekspressionistien, marraskuulaisten tapaan Mynttikin päätyi alkuajan maisema- ja henkilökuvissa käyttämään tummia värisävyjä ja selkeitä maalauspintoja, kuten teoksessaan Tupakoiva tyttö. Kuitenkin 1920-luvulle tultaessa hän löysi taiteilijaluonteensa värikkäästä ekspressiivisestä tyylistä.

Myntin kiihkein luomiskausi osui 1920-luvulle, jolloin Myntti asui ja työskenteli Etelä-Ranskassa. Myntti sai ymmärtäjäkseen ja tukijakseen kauppaneuvos Tikanojan, jonka taloudellisen tuen voimin Eemu Myntti sai vapaasti "lyödä väreiksi" Etelä-Ranskan elämyksiään. Vuosina 1919-21 Myntti opiskeli maisemamaalausta ja maalasi tummasävyisesti, mm. Vanhoja rakennuksia. Vuosina 1922-24 matkusti Italiaan ja Ranskaan ja perehtyi henkilökuvaukseen. Myöhäisimpinä Ranskan-vuosinaan 1928-29 Myntti maalasi kevyemmin ja valoisammin kuin koskaan aiemmin. Tältä ajalta ovat meriaiheiset työt, mm. Kylpyranta Biarritz. Myntin ja Tikanojan kymmenen vuoden mesenaattisuhde päättyi 1929, mutta Tikanoja jatkoi vielä 1930-luvullakin Myntin teosten hankintoja.

Kotimaassaan Eemu Myntti maalasi Vaasassa, Laihialla ja Helsingissä. Kun muut pohjalaiset taiteilijat yleensä kuvasivat kotiseutuaan, lakeutta, harmaana, hehkuivat Myntin pohjalaismaisemissa kirkkaat värit. Kriitikot kutsuivatkin Mynttiä Pohjolan van Goghiksi.