Suomalaisen taiteen kokoelma

Syysmaisema Härmästä
Syysmaisema Härmästä
1951
öljy kankaalle, 39 x 80

Eero Nelimarkka (1891—1977)

Vaasassa oli 1900-luvun alussa joukko nuoria innokkaita taiteentekijöitä. Heihin kuului myös Eero Nelimarkka, joka vuosina 1916-18 teki taiteellisen läpimurtonsa Helsingissä. Hänen teoksensa määriteltiin "lyyriseksi marraskuulaiseksi". Nelimarkan ura lähti 1920-luvulta alkaen nousuun, kun hän löysi oman lajinsa pohjalaisista kylistä ja lakeuksilta. Nelimarkasta kehittyikin pohjalaisuuden tulkki. Hän antoi kokonaiselle maakunnalle kuvallisen identiteetin.

Nelimarkan lakeusmaisemat ovat ulkonaisesti vähäeleisiä, mutta niihin sisältyy vahva persoonallinen lataus. Ne ovat harmonisia, yksinkertaisen koruttomia ja pelkistetyn levollisia. Tikanojan Syysmaisema Härmästä on maalattu 1951. Se kuuluu Nelimarkan pitkän taiteilijauran aktiiviseen keskivaiheeseen, jolloin lakeusmaisema vuodenaikojen eri vivahteissa kuului taiteilijan suosittuun aihepiiriin. Maalaus on viimeinen hankinta kokoelmaansa ennen kuin hän lahjoitti sen Vaasan kaupungille.

Tikanojan taidekotiin on talletettu yksityinen Eero Nelimarkka-kokoelma. Usean sadan teoksen talletuksella on huomattavaa merkitystä, sillä Vaasan kaupungin julkisissa kokoelmissa ei ole aikaisemmin ollut näin laajaa ja edustavaa kokoelmaa Nelimarkan taiteesta.