Aukioloajat

Tiistai – sunnuntai 10 –17
Maanantaisin suljettu

Poikkeava aukiolo

Pääsymaksut

Aikuiset 9 €
Opiskelijat, varushenkilöt, siviilipalvelushenkilöt & eläkeläiset 6 €
Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi
Ryhmät yli 10 hlö / 5 €
Yhteislippu 12 € / 9 € (ostopäivänä)

Yhteislipulla saman päivän aikana sisäänpääsy Vaasan kaupungin museoihin. Lue lisää

Opastusmaksut

Aukioloaikoina (tiistai - lauantai) 40 € / ryhmä, sunnuntaisin ja pyhäpäivisin 60 € / ryhmä.

Muulloin kuin aukioloaikoina hinnat sovittava erikseen.

Tilattavat opastukset ryhmille:
Puh. +358 (0)6 325 3801
(Ti—Pe klo 10-15)
Max 25 henkilöä / ryhmä.

Hattu kallellaan – Päähineitä Vaasan kaupungin museoiden kokoelmista

8.6. – 23.9.2018

Hattu kallellaan on Vaasan kaupungin museoiden runsaista kokoelmista omana työnä Tikanojan taidekotiin tuotettu näyttely. Mukana on hattujen lisäksi päähineaiheisia taideteoksia. Taitelijat ovat kuvanneet hattupäisiä ihmisiä muotokuvissa, kansankuvauksissa ja omakuvissa. Luonnontieteelliset kokoelmat pääsevät mukaan näyttelyyn kuningasparatiisilinnun myötä.

Hattu oli aikaisemmin paljon enemmän kuin vain keino suojata päätään keliolosuhteiden vaihtelulta. Päähine ilmaisi kantajansa siviilisäädyn, sosiaalisen aseman ja jopa aatemaailman.

Hattumuoti on muuttunut aikojen saatossa, näyttelyssä esitellään erilaisia kokoelmissa olevia muotihattuja sekä vaasalaisia hatuntekijöitä ja maahantuojia. Näyttelyyn on sisustettu W.A. Paunun hattuliike, joka toimi Vaasassa 1913–2011.

Päähineet ovat oleellinen osa juhlapukeutumista. Taidekodin toisessa kerroksessa esitellään häihin, kasteeseen ja suruun liittyviä asusteita. Kruunuhäitä järjestettiin Pohjanmaan maaseudulla 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa. Helykruunu ja pieni hopeinen kunniakruunu ovat esillä näyttelyssä.

Hattujen käyttö väheni 1950-luvulta alkaen. Nykyisin vaatetuksesta on tullut vähemmän muodollista eikä hattuja näy enää katukuvassa samalla lailla kuin aikaisemmin. Hattuliikkeet ovat hävinneet miltei kokonaan, mutta hattukulttuuri jatkaa elämäänsä marketeista saatavien päähineiden ja nettikauppojen runsaan tarjonnan avulla.

Kylpylävieraita Marienbadissa mm. J. Finnilä, W. ja M. Schauman, A. Serlachius, Axel ja Hanna Schauman, kuva: Ernst Pflanz, Marienbad. Pohjanmaan museon arkisto