Sikstuksen kappelin kattofreskot ovat Michelangelon maalaamat

Sikstuksen kappelin kattofreskot - Aatamin luominen

Sikstuksen kappelin kattofreskot ovat ainutkertaiset. Paavi Julius II antoi vuonna 1508 Michelangelolle tehtäväksi maalata tämän kappelin kattoholvi. Kattoholvin freskoista tuli paljon laajemmat, kuin alkuun oli tarkoitettu. Työ kesti aina vuoteen 1512, jolloin kattomaalaukset olivat viimeinkin valmiita. Hän maalasi kappelin kattoon seitsemän profeettaa ja viisi sibyllaa eli oraakkelia. Sibyllat ovat muinaisessa Roomassa ja Kreikassa toimineita naisennustajia.

Sikstuksen kappelin kattofreskot ovat näkemisen arvoiset

Roomassa sijaitseva Sikstuksen kappeli kuuluu osana Vatikaanin palatsiin. Se on tunnettu kuuluisien taidemaalarien maalauksista ja erityisesti sen kattofreskot ovat näkemisen arvoiset. Kattoon maalatut sibyllat on kuvattu istumassa kivipenkeillä kirjoja lukien ja omia näkyjään muistiin kirjoittaen. Katon keskiosa kuvaa yhdeksää Vanhan testamentin kertomusta, joista viisi kuvaa luomiskertomusta.

Michelangelo oli nerokas ja monipuolinen taiteilija, jonka teoksia on tutkittu ja jäljennetty vuosisatojen ajan. Hän ei itse pitänyt itseään taidemaalarina, vaan kuvanveistäjänä. Hän on tehnyt monta uskonnollista aihetta esittävää pronssi- ja marmoriveistosta. Sikstuksen kappelin kattofreskot nousevat hänen kuuluisimpien maalaustensa joukkoon. Jumalan hän on kuvannut vakaakatseisena ja ryppyotsaisena miehenä, jolla on parta ja tuulessa liehuva harmaa tukka.

Sikstuksen kappelin salaisuudet

Sikstuksen kappeli on rakennettu Vanhasta testamentista tunnetun Solomonin temppelin mittoihin. Kappelin maalauksista on vuosien ajan yritetty etsiä salaisia merkkejä ja erilaisia symboleja. Esimerkiksi Aatamin luominen -nimisessä maalauksessa Michelangelon uskotaan maalanneen aivot pilveksi, jonka päällä Jumala istuu. Aatamin ja Eevan omenapuunkin uskotaan maalauksessa olevan viikunapuu.