Designmuseo

post thumb
Suomalainen Taide
kirjoittanut Maija/ 29 Dec 2021

Designmuseo

Designmuseo on Helsingissä Kaartinkaupunginosassa sijaitseva taidemuseo. Museo on yksi suomalaisista taiteen vastuumuseoista. Kuten muillakin suurilla taidemuseoilla Suomessa, niin Designmuseollakin on pitkä historiansa. Se perustettiin vuonna 1873. Alun perin se perustettiin, koska tarvittiin erityinen tila taideteollisuuden opetuskokoelmaksi. Nykyisissä tiloissaan Korkeavuorenkadulla aivan Johanneksen kirkon läheisyydessä museo on toiminut vuodesta 1978 lähtien. Museon kanssa samassa rakennuskompleksissa toimii arvostettu Suomen arkkitehtuurimuseo.

Designmuseo – muotoilun vaalija

Designmuseolle annettu valtiollinen vastuutehtävät on kerätä ja tallentaa muotoilukokoelmaa Suomessa. Museolla on myös osittainen vastuu alan tutkimuksessa, suomalaisen muotoilun kehityksen tallentamisessa ja muotoilun nykytilaan ja sen historiaan liittyvien näyttelyiden järjestämisessä. Museolla on myös vahva rooli Suomen muotoilun esittäjänä. Designmuseo Helsinki tuottaa näyttelyitä, jotka jatkavat matkaansa maailman taidemuseoihin ja toisaalta myös tuo kansainvälisiä näyttelyitä Suomeen.

Museon kokoelmissa on uskomattomat yli 75 000 muotoiluesinettä ja yli satatuhatta kuvaa muotoilun vaiheista Suomessa ja muualla. Lisäksi kokoelmassa on kymmeniä tuhansia piirustuksia. Museo pitää myös rekisteriä muotoilijoista Suomessa ja sen tiedoissa onkin yli tuhat muotoilijaa. Koska kyse on suomalaista muotoilua vaalivasta ja edistävästä museosta, niin sen peruskokoelmassa on esillä museon suomalaisen muotoilun historiaa ilmentäviä teoksia. Museossa järjestetään myös kansainvälisiä näyttelyitä.

Designmuseo Helsinki – suomalaisen muotoilun vaalija

Designmuseo on suomalaisen muotoilun suurin näyttelynjärjestäjä ja sen historian vankkumaton vaalija. Museolla on aina ollut kunnia-asia vaalia tätä valtakunnallista vastuutehtäväänsä, joka sille on annettu. Maailma muuttuu ja suomalainen muotoilu sen mukana. Esillä onkin vuosien varrella ollut jokaisen suomalaisen tunnetun muotoilijan teoksia. Perusnäyttelyssä voi käydä näitä ihailemassa ympäri vuoden. Suomalainen muotoilu on myös hyvin arvostettua maailmalla, pitkälle Designmuseon lähettämien näyttelyiden ansiosta.

Suomi tunnetaan paitsi urheilusaavutuksistaan, niin myös muotoilustaan. Designmuseon kokoelmanäyttely kertoo Suomen muotoilutaiteen historiasta ja siinä nostetaan erilaisia teemoja esille tilanteen mukaan. Suomalainen muotoilu, kuten muukin suomalainen taide, on saanut paljon vaikutteita karusta ja kauniista luonnosta. Kokoelmanäyttely esittelee keskeisiä suomalaisen muotoilun suunnittelijoita ja valmistajia. Designmuseo on tässä myös historiankertoja: muotoilun avulla kuvataan Suomen historiallisia vaiheita kohti nykyaikaa.

Design museo – viihdyttävää taidetta

Designmuseossa esillä oleva suomalainen muotoilutaide on viihdyttävää katseltavaa. Ovathan esillä olevat muotoilun helmet monellakin tavalla tuttuja meille arjesta. Kuten esimerkiksi Iittalan tehtailla valmistetut kauniit taide-esineet. Ehkä haluat viettää hemmottelupäivän, johon sisältyy kiertelyä Helsinki Design – alueella Etelä-Helsingissä. Päivän kruunaa vierailu designmuseossa ja illalla voit pelata Baccarat -peliä nettikasinolla, samalla vaikka viiniä siemaillen. Miltä tämä kuulostaisi? Me kaikki tarvitsemme rentoutusta arjen keskellä.

Designmuseon kierros on suosittu tapa tutustua museoon. Museossa järjestetään suosittuja yleisöopastuksia. Mikä parasta näistä kierroksista ei tarvitse erikseen edes maksaa ja voit osallistua niihin viikoittain. Kierrokset esittelevät ajankohtaisia päänäyttelyitä. Ilmaisten opastuskierroksien lisäksi on maksullisia kierroksia ryhmille. Esittelijänä toimii ammattitaitoinen museo-opas, joka esittelee ja vastaa kysymyksiin näyttelyihin ja museoon liittyen.

Designmuseo – ohjelmaa myös lapsille

Taidemuseo tarjoaa yllättävää ohjelmaa myös lapsille! Miltä kuulostaisivat lapsille suunnitellut designsynttärit. Voitte koko perheen ja/tai lapsen kavereiden kanssa viettää ikimuistoiset synttärijuhlat Designmuseossa. Synttäreihin kuuluu työpajatila Studion vuokra kahden tunnin ajan, erityinen näyttelyvierailu museo-oppaan johdolla, sekä ohjattu työpaja, johon vieraat voivat osallistua. Työpaja vaihtoehtoja on kaksi lasten iästä riippuen.

Ensimmäinen työpajavaihtoehto on naamion tekeminen seikkailijalle, supersankarille tai suunnittelijalle. Lapset ja aikuiset pääsevät siis askartelemaan itselleen sopivan hienon naamion. Tämä sopii erityisesti pienemmille lapsille. Toinen työpajavaihtoehto tarjoaa mahdollisuuden tehdä oma printtikuvio kangaskassiin. Tämä ei ole ihan niin pienille ja ikäsuositus onkin yli 8 vuotta.

Designmuseo sijaitsee kauniilla paikalla Kaartinkaupunginosassa Punavuoren kupeessa. Se kuuluu Helsinki Design District – alueeseen, jossa on pieniä design putiikkeja vieri vieressä. Vuosien varrella design museossa on ollut mielettömiä näyttelyitä aina Gianni Versacen pukunäyttelystä suomalaisten suunnittelijoiden lumoaviin taidonnäytteisiin. Museo on melkeinpä pakollinen kohde muotoilusta kiinnostuneille. Designmuseon nettisivuilta kannattaa katsella mitä on juuri nyt tarjolla.