Taidemuseo

Taidemuseo auttaa taiteennälkään

Taidemuseo auttaa taiteennälkään

Museoita löytyy ympäri Suomea pitkin poikin eri tyyleillä varustettuna. Kuten esimerkiksi Ateneum Helsingissä, joka on maamme tunnetuin taidemuseo. Sieltä löytyy useita tunnettuja teoksia, opastettuja kierroksia ja vaihtuvia näyttelyitä. Kun olet käynyt museossa kerran, et ole vielä nähnyt kaikkea. Teoksia ihaillessa löytää aina jotain uutta, joka herättää ajatuksia. Vaikka olisikin nähnyt kyseisen teoksen useita kertoja ennenkin, siitä saattaa löytyä lisää ulottuvuuksia, jotka eivät ole aiemmin kolkuttaneet mielessä. Museoissa kannattaa liikkua avoimin mielin ja antaa sellaisillekin teoksille mahdollisuus, joista voisi alkuun kuvitella, etteivät ne ole omaa tyyliä. Taide yllättää usein juuri silloin, kun sitä vähiten odotat.

Ateneum ei suinkaan ole Suomen ainoa tunnettu taidemuseo. Tampereen taidemuseo on myös hyvin suosittu ja mieleinen kohde taideihmisille. Sieltä löytyy myös maailman ainoa Muumimuseo.

Tampereen taidemuseo ja muumit

Muumit ovat ansaitusti vallanneet oman alueensa Tampereen museosta. Ne ovat rakastetuimpia hahmoja Suomessa, eikä niiden luoja Tove Jansson tule kovin kaukana perässä. Muumimuseossa ilmassa leijuvat muumien elämänviisaudet ja hienot filosofiat, rohkea seikkailumieli ja sydämellinen tunnelma.

Tampereella on myös useita muita kokoelmia ja esittelyitä muissakin tiloissa, kuin vain Tampereen museossa. Taidetta on aseteltu nähtäville muihinkin tunnettuihin rakennuksiin, kuten vaikka Tamperetalolle. Sieltä löytyy Kaarina Kalkkosen Olen osa tätä laulua -niminen teos. Taidetta siis löytyy myös Tampereella ympäriinsä. Kannattaa pitää silmät ja mieli auki siellä kulkiessaan.

Salon taidemuseo Veturitalli

Salon taidemuseo Veturitalli

Yksi loistavia arvosteluja kerännyt museo sijaitsee Salossa. Yli 100-vuotiaassa veturitallirakennuksessa on sinällään itsessäänkin nähtävää sen lisäksi, että siellä on huikeaa taidetta nähtävillä. Näyttely on saanut kehuja todella paljon. Museopihalta löytyvä höyryveturi on herännyt eloon Tampellan tehtailla vuonna 1921 ja on hankittu näyttelyyn Haapamäen Veturipuistosta, kun museo on avattu.

Salon suomalainen taide Veturitalli on järjestänyt niin pidempiaikaisia näyttelyitä kuin lyhyempiä pop up -versioitakin. Sieltä on löytynyt ihasteltavaksi usean suomalaisen taiteilijan töitä, kuten Tommi Toija, Nanna Susi, Silja Selonen ja monia muita taiteen ammattilaisia. Ne ovat tyylilajeiltaan erilaisia ja silti kaikki yhtä hyviä. Salossa järjestetään myös opastettuja kierroksia, ja tarjotaan lapsille ja nuorille oppimateriaalia taiteeseen liittyen.

Taidekoti on paikka, johon kannattaa suunnata

Niin Ateneum kuin Tampereen museo ja vaikka Tikanojan taidekoti ovat ehdottomasti paikkoja, joihin kannattaa mennä eikä meinata. Sitä saattaa miettiä, ettei taide ole minun juttuni, mutta sehän on myös yleissivistystä tietää asiasta jotain ja nähdä. Vasta kun on kokeillut ja antanut aiheelle kunnollisen mahdollisuuden, voi sanoa, ettei juttu ole itselle sopiva. Ellei sitten vahingossa tulekin muuttaneeksi mieltään. Hassumpiakin asioita vain tapahtuu.

Tampereen taidemuseo, Ateneum ja monet muut museot antavat helposti väriä elämään ja avaavat silmiä maailmalle. Taide voi olla erityisen kantaaottavaakin, jos se tehdään oikein. Lähinnä niin, että sanoma avautuu ihmisille. Usein sitä tarvitsee hieman selittää, varsinkin kun mennään abstraktin puolelle ja silloin taiteilijan on hyvä omata myös puheenlahjoja taiteilun lisäksi.