Toimivien verkkosivujen suunnittelu ei ole pelkästään teknistä eikä siinä mietitä vain sivujen rakentamista, ylläpitoa tai mahdollisten koodien kirjoittamista. Siihen liittyy myös sivuston esteettisyys. Sivujen pitää olla selkeitä sekä käyttötarkoitukseensa sopivat. Niiden tehtävä on houkutella käyttäjiä. Se tieto, mitä käyttäjät ovat etsimässä, täytyy löytyä helposti. Onko taiteilija oikea henkilö suunnittelemaan verkkosivujen visuaalista ulkomuotoa? Otetaan siitä selvää.
Verkkosivujen suunnittelu ja visualisointi
Sitä ei ole helppoa sanoa, kumpi vaihtoehto toimii käyttäjien silmissä paremmin, täyteläinen vai suoraviivainen, vain muutamalla kuvalla täydennetty sivu. Jälkimmäistä edustaa paljon informaatiota sisältävä nopeakasino.io. Jos verkkosivujen suunnittelu annetaan taiteilijalle, siihen on mahdollisuus saada uusia piirteitä. He osaavat hyödyntää teemaa ja sen ympärille luotua tarinaa. Taiteilijat usein osaavat kertoa omilla luovilla töillään tarinaa, vaikka taulussa olisi vain yksi kuva. Sijoittelu kertoo monesti paljon enemmän kuin tuhat sanaa.
Visualisoinnista ollaan luonnollisesti montaa mieltä ja osa sanookin, että taiteilijat tuovat siihen liikaa ‘jotakin’. Mitä se sitten onkaan, niin sitä on vaikea sanoittaa, sillä todellisuudessa sivu tai sivut voivat olla täydellisiä, jopa värikylläisiä.
Web-suunnittelu ja taide
Onko taiteen tekeminen verkkosivujen suunnittelussa turhaa? Tämä luonnollisesti riippuu siitä, mikä on sivuston aihe. Jos mietitään sivuston ulkonäköä, se on useimmiten asia, joka jää ensimmäisenä kävijän mieleen. Jos sivusto markkinoi jotakin tuotetta, silloin ehdottomasti on pidettävä huolta siitä, että markkinointi herättää kävijöissä huomiota.
Niidenkin kohdalla mielipiteet jakautuvat yleensä kahteen suuntaan. Toisten mielestä värikylläinen sekä runsas sivu voi olla yliampuva ja toinen ihastuu sivuun, jolloin se myös jää hänelle mieleen. Silloin sivulle on myös helppo palata uudelleen, mitä on varmasti myös yrityksen oma tavoite.
Usein web-suunnittelu ja taide voivat kulkea käsi kädessä eikä se ole mikään huono idea käyttää taiteilijaa apuna. Verkkosivujen suunnittelu vaatii monipuolista taitoa jopa värien käytössä, joten sivun asettelu voi näin saada uuden luonteen ammattilaisen antaman näkökulman mukaan.
Verkkosivujen suunnittelu kuvittajan näkövinkkelistä
Asia, jota taiteilija -keskustelussa ei yleensä tule ajateltua, on kuvittajien rooli verkkosivujen suunnittelussa. Taiteilijat mielletään yleensä henkilöiksi, jotka maalaavat tauluja tai työstävät erilaisista materiaaleista esineitä. Yksi tärkeä taiteilijoiden ryhmä on kuitenkin kuvittajat.
Heidän tehtävänsä on nimenomaan tehdä havaintoja tekstistä ja luoda sen pohjalta kuvia. Tältä pohjalta syntyy logoja, kuvituksia kirjoihin tai mainoksiin, niin miksei myös verkkosivuille. Vaikka nykyään usein käytetään tekoäly -pohjaisia kuvia, niin taiteilijan tekemät luomukset voivat viimeistellä sivun hyvin luonnollisella tavalla.
Useimmat heistä on opiskellut graafista suunnittelua, joten se on hyvä pohja myös verkkosivuille. Tästä lähtökohdasta verkkosivujen suunnittelu voi olla kuvittajalle myös mukavaa ja antoisaa vaihtelua. Se on kuitenkin erilaista kuin varsinainen kuvittajan työ.
Onko graafinen suunnittelu taidetta?
Graafista suunnittelu on ulkoasun suunnittelua ja sitähän verkkosivujen suunnittelu käytännössä on. Se on eräänlainen sovellettu taidemuoto ja sen avulla sivustolla kävijä voi tulkita viestiä, jonka graafinen suunnittelija on tuotteesta, tapahtumasta tai mistä tahansa laatinut.
Graafiselle suunnittelijalle verkkosivujen suunnittelu on yksi tapa tehdä omaa taidetta. Rooli pääsee oikeuksiinsa, kun sivusto kertoo kävijälle uskottavan tarinan. Suomalainen taide tarvitsee myös tällaista tulkintaa eli sovellettua taidetta. Se on toinen asia, miten sivut jäävät tulevaisuudessa elämään ja miten ne muuttuvat.
Taidetta vai ei?
Palataan vielä kerran siihen, voivatko nettisivut tarjota oikeanlaista taidetta? Sellaista, jota Taidekoti tarjoaa kävijälle. Niissähän yhdistyy museo, koti sekä taide hyvin yksinkertaisella tavalla. Onko sinun mielestä taidetta se, jos taidekodin seinillä olisi kuvia taiteilijan tekemistä verkkosivuista? Osaisitko ajatella sen taiteena?
Tämä, jos mikä, jakaa mielipiteet kahteen osaan ja tuntuu siltä, että joidenkin mielestä nyt mennään täysin väärille raiteille. Oikeaa taidetta ovat maalaukset, piirustukset sekä vastaavat teokset. Se on varsin suppea näkemys, sillä juuri äsken totesimme, että myös kuvitus on taidetta.
Kuvituksia voi nähdä tuotepaketeissa tai etiketeissä ja se on samalla tavalla taidetta kuin se mihin olemme tottuneet eli tauluissa. Verkkosivujen suunnittelu poikkeaa tekotavaltaan, mutta se on yhtä lailla taidetta, eikö vain?
Taide luo mielikuvia ja herättää tunteita
Onkin sanottu, että taide luo mielikuvia sekä herättää tunteita. Samaa asiaa tavoittelee verkkosivujen suunnittelu. Tosin se jakaa vielä enemmän mielipiteitä kuin varsinainen taide. Lopputulos verkkosivun osalta antaa sekä informaatiota että silmälle iloa. Jos nämä kaksi asiaa ovat balanssissa, niin silloin sivusto on onnistunut.
Maailma ja taide pitää nykyään nähdä vähän laajemmin kuin pelkkinä tauluina tai piirroksina. Digitaalinen aikakausi luo uudenlaista taidetta, joka ei välttämättä elämään siinä muodossa, missä se alun perin tehtiin. Se muuttaa muotoaan ja jopa sen värisävyt muuttuvat matkan varrella.
Loppujen lopuksi, taide ja verkkosivujen suunnittelu sopivat täydellisesti yhteen ja se tarkoittaa meille upeita sivustoja, jotka jäävät mieleen pidemmäksi aikaa. Niille sivuille on helppo palata kerta toisensa jälkeen uudelleen.