Suomalaiset taiteilijat

post thumb
Suomalainen Taide
kirjoittanut Maija/ 05 Oct 2020

Suomalaiset taiteilijat

Suomalaiset taiteilijat ovat luoneet paljon kaunista taidetta monessa muodossa. Esimerkiksi Finlandian säveltäjä Jean Sibelius on merkittävä tekijä suomalaisen taiteen historiassa. Kuuluisuutta ja arvostusta ovat niittäneet muutkin, Tove Jansson, Väinö Linna ja Juice Leskinen, vain muutamia mainitakseen. Taide ei ole vain pensselin vetoja kankaalle, se voi olla niin paljon enemmän, niin monimuotoista, ettei sitä heti osaa ajatellakaan.

Suomalaiset taiteilijat jättävät jälkipolville paljon ihailtavaa ja ihmeteltävää kauneutta. Taidetta tulisi vaalia ja varjella, että se säilyisi mahdollisimman pitkään. Kaikkien silmille ja korville tarkoitettuna taide on todellinen aarre, joka luo elämään parhaimmillaan mielenrauhaa ja mielihyvää.

Muumitkin ovat taidetta

Moni taidekoti on nostanut esille Tove Janssonin teoksia näyttelyihin. Hän syntyi taiteilijaperheeseen ja on luonut monenlaista taidetta, muun muassa kuvataidetta, joka ei liity muumeihin. Usein muumit mielletään vain lastenohjelmaksi, mutta tämähän ei ole totta. Myöhemmällä iällä hän keskittyi enemmän kirjoittamaan aikuisille suunnattua proosaa.

Suomalaiset taiteilijat omaavat loistavan kyvyn nähdä ja luoda taidetta sinne, missä sitä ei ole. He kuulevat musiikin mielessään ja saavat sen hahmoteltua paperille, niin että muutkin voivat sen saada nautittavakseen. Joku katsoo kaukaisuuteen ja kykenee siveltimen vedoilla maalaamaan oikeanlaisen tunnelman kankaalle. Tämä on kunnioitettava ja jopa hieman kadehdittavakin kyky.

Kuuluisia suomalaisia taiteilijoita:

Tässä muutamia tunnetuimpia taiteilijoita, joita suomalaisten keskuudesta löytyy. Uusia taiteilijoita syntyy koko ajan, ja toivottavasti myös heidän työtään tullaan arvostamaan yhtä paljon kuin näiden kiistämättömien mestareidenkin.

• Tove Jansson
• Jean Sibelius
• Akseli Gallen-Kallela
• Alvar Aalto

Tunnetuin suomalainen taiteilija

Jean Sibelius on suomalaisista se tunnetuin niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin ajatellen. Hänen säveltämiään sinfonioita ja sinfonisia runoja pidetään kaikkein merkittävimpinä teoksina edelleen. Keskeisimpinä töinään on hänen seitsemän sinfoniaansa. Tunnetuimpia orkesteriteoksia ovat Finlandia, Karelia-sarja, Tuonelan joutsen ja Valse triste. Myös hänen säveltämänsä viulukonsertto on hyvin tunnettu.

Jean Sibelius ansaitsee paikkansa merkittävämpänä suomalaisena taiteilijana. Kuinka monet muut taiteilijat ovat ottaneet hänestä mallia ja lähteneet kulkemaan omaa tietään vieden Suomen taiteen asemaa siihen, missä se on nyt. Onkin erittäin hienoa, että Suomessa liputetaan Sibeliuksen syntymäpäivänä, kahdeksas joulukuuta ja se on virallinen liputuspäivä, Sibeliuksen päivä. Sibeliuksen koti, Ainola, onkin myös edelleen kotimuseona ja siellä pääsee tunnelmoimaan taiteilijan elämää.