Taiteilijan malliksi vaikka ilman hiuksia

post thumb
Suomalainen Taide
kirjoittanut Maija/ 10 Feb 2021

Taiteilijan malliksi vaikka ilman hiuksia

Taidetta löytyy monenlaista, mutta yksi sen suosituimmista muodoista on kuvataide. Kuvataiteen tuottamiseen tarvitaan kuitenkin aina aihe, ja useat taiteilijat käyttävät myös eläviä malleja. Elävän mallin maalaaminen on taiteilijalle huomattavasti haasteellisempaa kuin esimerkiksi valmiista valokuvasta mallin ottaminen. Miltä sinusta kuulostaisi ruveta vaikka taidemaalarin malliksi?

Monia oma esilläolo ja huomion kohteena oleminen saattaa ujostuttaa, sillä nykypäivän kauneusihanteet ovat hyvin rajallisia ja ihmiset haluavat mahtua samaan muottiin. Taiteilijat ovat tästä kuitenkin eri mieltä, sillä he etsivät usein mallikseen realistisia ja tavallisia ihmisiä, eikä pieni kaljuuntuminen, raskausarvet tai vatsan pullottaminen haittaa ollenkaan – päinvastoin. Taidemaalarin mallit ovat siis aivan eri luokkaa kuin vaikka eri vaatemerkkien mallit, joiden tehtävänä on saada ihmiset ostamaan tuotteita. Taiteen tehtävänä on saada ihmiset samaistumaan maalauksen kohteeseen.

Kuinka pääsen malliksi?

Monet oppilaitokset, taideyhdistykset ja työväenopistot etsivät eläviä malleja. Lisäksi eläviä malleja haetaan myös erilaisten työpaikkailmoitusten kautta. Malleista on pulaa monissa oppilaitoksissa, joten useimmat halukkaat pääsevät osallistumaan. Mallin työ ei kuitenkaan sovi kaikille, eivätkä kaikki halua tulla kuvatuksi millä tahansa tavalla. Joskus nimittäin taiteilijat saattavat laittaa mielikuvitusta peliin ja lopputulos voi olla jotakin aivan muuta kuin kyseisen mallin muotokuva.

Mallin työ ei siis sovi kaikkein herkimmille, sillä mallilta vaaditaan jonkin verran itseluottamusta. Myös työn lopputulos ei saa olla pettymys, sillä taide on taidetta, eikä taiteilijan kanssa voi asiasta väitellä. Jokainen taiteilija kun näkee maalattavan kohteen eri tavalla, ja jokaisella taiteilijalla on oma persoonallinen tyylinsä. Mallin työ on kuitenkin palkitsevaa, ja omat henkiset rajoitteet kannattaa hoitaa alta pois, jotta voi ryhtyä työhän.

Mistä lisää itseluottamusta mallin työhön?

Mallin työssä on äärimmäisen tärkeää, että on sinut oman itsensä kanssa. Vaikka malleilla on usein vaatteet päällään, voi kynnys malliksi alkamisesta olla hirvittävän suuri. Monet etenkin naispuoliset mallit ovat äärimmäisen tarkkoja omista hiuksistaan, ja jos esimerkiksi hiukset ovat alkaneet tippua joko vanhenemisen, hormonien tai sairauden vuoksi, voi se olla liian painava asia ja johtaa mallin työstä luopumiseen.

Pitää kuitenkin muistaa, että kaikki ulkonäölliset seikat ovat korjattavissa ja niihin löytyy usein ratkaisu. Kaljun hoito on nimittäin mahdollista monella eri keinolla, joita ovat esimerkiksi hiuspohjan erilaiset hoidot, elämäntapamuutokset ja hiustensiirto. Ihmiset ovat erilaisia, aivan kuten kaljuuntumisen syytkin, ja sen vuoksi sama hoitokeino ei sovi kaikille. Eihän kaljuuntumisen syykään ole aina sama kaikilla ihmisillä.

Mistä kaljuuntuminen johtuu?

Kaljuuntuminen voi olla seurausta pitkään jatkuneesta stressistä, huonosta ruokavaliosta, hormonaalisista muutoksista, lääkityksestä tai sairaudesta. Se voi myös johtua pälvikaljuudesta eli tilasta, jolloin oma iho hylkii karvoitusta. Monet näistä ongelmista on mahdollista selättää pienillä muutoksilla elämässä, kuten sillä, että selvittää syyt stressin takana, muuttaa omaa ruokavaliotaan tai pyytää lääkäriltä uutta reseptilääkettä. Pälvikaljuuteen ei valitettavasti ole hoitokeinoja, mutta siihenkin on olemassa ratkaisu.

Näin parannat itsetuntoa helposti

Ensimmäinen askel itsetunnon parantamiseen on katsoa peiliin ja hymyillä. Tämä ihminen on kulkenut kanssasi koko sen matkan, jonka olet tullut tähän pisteeseen. Voit siis onnitella itseäsi, että olet tässä ja nyt, ja olet ollut niin vahva, että olet selvinnyt tähän päivään saakka. Mitä sitten, jos vyötäröllä komeilee muutama ylimääräinen kilo tai silmien alla on muutama ylimääräinen ryppy? Ne kaikki kuuluvat elettyyn elämään. Jos et kuitenkaan halua nähdä näitä muistutuksia aina peiliin katsoessasi, voit yrittää:

• Selvittää, onko elämäntavoissasi parantamisen varaa
• Ostaa hoitavia tuotteita, kuten ryppyvoiteita ja kosteusvoiteita
• Käydä kampaajalla ja pyytää muodonmuutosta
• Suunnata vaatekauppaan ja vaihtaa omaa tyyliä
• Harkita hiustensiirtoa tai erilaisia hiuspohjan hoitoja

Näin parannat itsetuntoa helposti

Mallilta odotetaan usein sitä, että hän tulee paikalle sellaisena kuin on. Tärkeää on oman itsensä hyväksyminen kaikkine hyvine ja huonoine puolineen. Taiteilijat rakastavat sitä, että he saavat mallikseen oikeita ihmisiä, joilla on takanaan persoonallinen historia, ja joiden kasvoilla näkyy elettyä elämää. Jos siis omat hiukset tuovat itsetunto-ongelmia, voi niihin yrittää vaikuttaa itse, mutta asian voi myös yrittää hyväksyä. Jokainen meistä on nimittäin taiteilijan näkökulmasta kaunis juuri sellaisena kuin on.

Mallin tärkeitä ominaisuuksia:

• Hyväksyy itsensä sellaisena kuin on
• Eletty elämä näkyy kasvoilla
• Persoonallinen
• Oma itsensä

Jos siis astelet taidemaalareiden keskelle yrittäen näyttää samalta kuin valtavirta ihmisistä, et todennäköisesti ole lainkaan kiinnostava kohde. He mieluummin menisivät nappaamaan malliksi jonkun, jolta löytyy muutama ylimääräinen kilo lanteilta, hieman tummuneet silmänaluset tai kaljuuntuva päälaki.