Turun taidemuseo ja upea miljöö

post thumb
Suomalainen Taide
kirjoittanut Maija/ 23 Apr 2022

Turun taidemuseo ja upea miljöö

Mielenkiintoisen historian omaava Turun taidemuseo on sijainnut samassa paikassa jo vuosia. Se rakennettiin Puolalanmäelle 1900-luvun alussa ja siellä se on toiminut pitkään huolimatta sota-ajan tuomista vaikeuksista ja remonteista ennen 100-vuotisjuhlallisuuksia. Museo on toiminut aina aktiivisesti ja tärkeänä pidettiin myös sitä, että taidekouluja oli jo 1800-luvulla. Turussa avattiinkin Suomen ensimmäinen piirustuskoulu vuonna 1830. Maalaus ei tuolloin ollut ohjelmassa virallisesti, mutta öljyvärimaalausta oli mahdollista kokeilla tuntien jälkeen.

Miten Turun taidemuseo sai alkunsa?

Suomen historian toinen taidemuseo Ateneumin jälkeen oli taidemuseo Turku. Ateneum oli avattu vuonna 1888 ja siksi keväällä vuonna 1904 avattu museo Turussa sai huomattavan paljon huomiota osakseen. Huomattavaa onkin se, että vihkiäisnäyttely keräsi jopa 8 301 kävijää viiden viikon aikana. Se on erittäin hyvä, kun ajatellaan, että tuolloin Turussa oli asukkaita noin 42 000. Näyttelyssä oli esillä sen aikakauden nykytaidetta suomalaisilta taiteilijoilta sekä teoksia myös muista pohjoismaista sekä ranskalaisilta taiteilijoilta.

Avajaisnäyttelyn teokset oli valinnut jury, johon kuuluivat muun muassa Eero Järnefelt sekä Albert Edelfelt. Taidemuseota Turussa oli odotettu jo pitkään ja sen taustaorganisaatio perustettiin vuonna 1891. Taideyhdistyksessä vaikuttivat hyvin vakuuttavia henkilöitä, turkulaisia talouden ja kulttuurin eliittiä. Ensimmäinen näyttelykin oli jo vuonna 1891 ja teokset oli näytteillä kaupungintalon juhlasalissa. Tuona aikana myös kokoelmien kartuttaminen aloitettiin. Turun kaupunki sai myös tuolloin kaksi ratkaisevaa rahalahjoitusta.

Taidemuseo Turku löytää paikkansa

Kun rahalahjoitus oli saatu, piti löytää taidemuseolle sopiva paikka. Ensin mietittiin Lönnrotinpuistoa sekä Brahenpuistoa, mutta marraskuussa 1898 päätös saatiin aikaan ja Turun taidemuseo päätettiin rakentaa Puolalanmäelle. Se oli puuton kukkula, jossa oli siihen aikaan vain palotorni ja rinteillä oli muutamia vaatimattomia puuhökkeleitä. Vuonna 1900 käynnistyi arkkitehtikilpailu ja sen voitti Gustaf Nystörm. Keväällä 1902 voitiin rakennustyöt vihdoin aloittaa. Rakennuksen alakertaan suunniteltiin tilat piirustuskoululle ja pylvässali itäpäädystä varattiin veistostöille.

Yläkerran tilat suunniteltiin taideyhdistyksen näyttelysaleiksi. Turun taidemuseo sai sisäänkäyntinsä Aurakadun päähän ja näyttelysaleihin kuljettiin upean eteisaulan kautta. Turun taideyhdistyksen toiminta vilkastui huomattavan paljon. Vuosinäyttely sai rinnalleen useampia erillis- tai ryhmänäyttelyjä. Siellä esiteltiin kotimaisten taiteilijoiden töiden lisäksi myös pohjoismaista taidetta. On myös huomattava, että vuonna 1913 Carl Larssonin näyttely keräsi runsaasti huomiota kuten myös sama näyttely vuonna 2011.

Taidemuseo sodan jaloissa

Sodat eivät kohdelleet taidemuseota kovin armeliaasti. Toisen maailmansodan syttyessä kokoelmat oli evakuoitava museosta jopa kahdesti. Vuonna 1939 osa kokoelmasta siirrettiin suojaan Paraisille ja jatkosodan aikana kokoelma vietiin ensin kellariin ja myöhemmin ripoteltiin maaseudulle sekä ympäri Turkua turvallisempiin paikkoihin. Siihen aikaan ei ollut vielä minkäänlaista ajatusta siitä, että Shiba Inu -kryptovaluutta voisi toimia NFT-taideteosten myynnissä. Sillä on oma alusta sitä varten luotu, joten aika näyttää, millaista taidetta sinne tulee myyntiin.

Kuten arvata saattaa, taidemuseon toiminta hiipui sotien aikana, koska näyttelyitä ei voinut yhtä paljon järjestää kuten ennen sotia. Ne näyttelyt mitä järjestettiin, vetivät yleisöä yllättävän paljon. Tosin tilojen lämmittämisen kanssa oli ongelmia ja jonkin verran myös teoksia vaurioitui sen vuoksi. Taidemuseo on kuitenkin voinut olla niillä sijoillaan eikä ole tarvinnut ajatella uuden rakentamista kuten Sara Hildenin taidemuseon arkkitehtuurikilpailu.

100-vuotias Turun taidemuseo

Kun 100-vuotispäivä alkoi lähestyä, oli suunniteltava laajennus sekä kattava peruskorjaus. Hanke hiukan viivästyi, kun Puolalanmäen alle rakennettiin parkkiluola. Museo muutti tuolloin pois tiloistaan Vartiovuoren tähtitorniin. Takaisin omiin tiloihinsa museo pääsi muuttamaan vuonna 2005, jolloin järjestettiin uudet avajaiset sekä juhlittiin 101-vuotispäiviä. Turun taidemuseo on hiukan vanhempi kuin Tampereen taidemuseo, joka on perustettu vuonna 1931.

Mitä taidemuseo tarjoaa tänään? Yhä edelleen laadukkaat ja monipuoliset näyttelyt vievät katsojan kiehtovaan ja joskus jopa jännittävään taiteen maailmaan. Tarjolla on klassikoita ja tämän päivän nykytaidetta. Näyttelytoiminta on edelleen etusijalla, mutta tarjolla on myös oheisohjelmaa sekä edelleen se kaunis miljöö, mihin museo aikoinaan rakennettiin.

Kattavat taidekokoelmat, joita Turun taidemuseo hallinnoi, ovat Suomen upeimpia. Nykyisin kokoelma sisältää reilut 7600 taideteosta ja kokoelmassa on hyvin edustettuina 1800- ja 1900-lukujen vaihteeseen sijoittunut kultakausi Suomen taiteessa. Sitä olivat suurrealismi, poptaide sekä taiteilijoiden omakuvat. Edelleen myös museo itsessään on kaupungin yksi näkyvimmistä maamerkeistä. Kansallisromanttinen graniittilinna on nähtävyys jo itsekin ja huomattavaa on myös se pieni yksityiskohta, että piirustuskoulu joutui väistymään jo vuonna 1933 Puolalanmäeltä.