Aatamin luominen on yksi maailman tunnetuimpia taideteoksia

post thumb
Taiteilijat
kirjoittanut Maija/ 03 Apr 2021

Aatamin luominen on yksi maailman tunnetuimpia taideteoksia

Aatamin luominen on yksi Sikstuksen kappelin tunnetuimpia ja merkittävimpiä freskoja, jonka Michelangelo maalasi vuoden 1500 alussa. Se kuvastaa Aatamin, Raamatun ensimmäisen ihmisen, luomista. Maalauksessa Jumala antaa maassa makaavalle Aatamille elämän sekä tietoisuuden koskettamalla tätä. Maalauksen sommittelussa tämä käsien kosketus on keskipisteessä. Sijainniltaan teos on kappelin kattoholvin keskeisimpiä maalauksia sekä myös yleisesti yksi maailman tunnetuimpia taideteoksia.

Aatamin luominen kätkee sisäänsä monia yksityiskohtia

Taideteoksena Aatamin luominen kätkee sisäänsä monia merkittäviä yksityiskohtia. Maalauksen keskiössä kuvattu käsien kosketus tiivistää ja huipentaa koko maalauksen energian. Pelkästään tätä sommittelua pidetään yhtenä taidehistorian merkittävimmistä saavutuksista. Maalauksessa Jumalan taustalla näkyvä punainen viitta kuvastaa anatomisesti täydellisiä ihmisen aivoja, jonka muodon keksi Yhdysvaltalainen neurologi vuonna 1970. Michelangelo tiesi ihmisen anatomiaa hyvin, sillä hän oli aikaisemmin työskennellyt sairaalassa.

Sikstuksen kappelin kattofreskot ovat hyvin tunnettuja taideteoksia, mutta Vatikaani kätkee sisäänsä myös monia muita historiallisesti merkittäviä taideteoksia ja veistoksia, joiden merkitys taidehistoriassa, arkkitehtuurissa sekä kulttuurihistoriassa on korvaamaton. Muita Vatikaanin tunnettuja nähtävyyksiä on Pietarinkirkko. Siellä sijaitsee myös yksi maailman vanhimmista tähtitieteellisistä instituutioista. Vatikaania hallitsee Pyhä Istuin, eli Paavi.

Vatikaani ja sen taideteokset

Sikstuksen kappelin kattofreskot ja sen lukuisat yksityiskohdat ja piiloviestit eivät ole pelkästään taidehistorian merkittävimpiä teoksia, vaan myös kulttuurihistoriallisesti ja arkkitehtuurillisesti merkittäviä. Freskoista keskeisimmät ovat viisi, Michelangelon maalaamaa suurta ja nerokasta teosta jotka kuvaavat Raamatun koko luomiskertomuksen. Kappeli, kuten koko Vatikaani, on toden teolla näkemisen arvoinen paikka.