Kuuluisia suomalaisia taideteoksia on varmasti useampia, mutta tällä kertaa valitsimme niistä yhden eli Hugo Simbergin vuonna 1903 maalaaman teoksen Haavoittunut enkeli. Se on viehättänyt katsojia vuodesta toiseen ja se on äänestetty ‘Maamme tauluksi’ Ateneumin äänestyksessä vuonna 2006. Maalaus herättää jostain syystä tunteita, koska siinä kaksi totista poikaa kantavat paareilla haavoittunutta enkeliä. Myös maisema on varsin autio.
Suomalainen taideteos syntyi hitaasti
Hugo Simberg työsti teostaan varsin pitkään. Ensimmäiset luonnokset aiheesta syntyivät jo vuonna 1898, kun hän palasi Italiasta. Hän oli miettinyt useita erilaisia toteutustapoja ja esimerkiksi paarien tilalla oli luonnosteltu kottikärryt sekä jossakin enkeliä kantoivat pienet pirut. Enkelihahmo on kuitenkin koko luonnosteluvaiheen aikana pysynyt samana samoin myös maalauksen maisema.
Se tiedetään, että Simberg maalasi taulun sen jälkeen, kun oli toipunut vaikeasta sairaudesta. Ehkä se samalla kuvaa taiteilijan omia tunteita, kuten suomalainen taide usein tekee. Hän ei ole itse tarkemmin kuvannut sitä, mitä hän haluaa teoksellaan kertoa. Hänelle oli hyvin tavallista, että hän toivoi jokaisen löytävän teosta katsoessaan minkä tahansa tunteen. Hänelle oli aina tärkeintä se, että taulusta heräsi jonkinlaisia ajatuksia.
Tämä suomalainen taideteos on herättänyt monenlaisia tunteita haavoittuvuudesta sekä kuoleman läheisyydestä. Siinä on myös viittaa avuttomuuteen, jota monesti tuolloin tunnetaan. Takimmainen poika katsoo myös vetoavasti taulun katsojaan, kun taas etummaisella pojalla on musta asu, kuten yleensä silloin, jos on menossa hautajaisiin. Tauluun liittyy melko paljon erilaisia vihjauksia sekä niitä voi tulkita oman mielensä mukaisesti. Kasinot Suomessa eivät ole tätä taulua esittäneet, vaikka niiden peliauloissa erilaisia upeita luomuksia nähdäänkin.
Taideteos sai hyvän vastaanoton
Kun teos esiteltiin ensimmäisen kerran, se sai todella hyvän vastaanoton. Simberg sai siitä myös valtion palkinnon. Hän oli yllättynyt sen saamasta huomiosta ja kertoi sisarelleen saavuttaneensa sen avulla jonkinlaisen onnistumisen. Tottahan on, että tämä taulu herättää tunteita jopa laidasta laitaan ja päällimmäiseksi mieleen jää kuitenkin positiivisuus siitä, että pieni enkeli saa apua, kun häntä paareilla kannetaan.
Suomalainen taideteos istuu hyvin suomalaiseen maisemaan ja siksi monet ovatkin huomanneet, että taustalla oleva maisema on Helsingistä Töölönlahdelta. Se on tunnistettavissa, jos sitä vertaa nykyisiin valokuviin. Tampereen Tuomiokirkosta löytyy myös sama maalaus vähän suuremmassa koossa sillä erotuksella, että vesinäkymä on siellä laajempi sekä taustalla näkyy myös tehtaanpiiput. Alkuperäinen teos on siis istutettu suoraan Helsingin maisemaan eikä taiteilija ole ilmeisesti halunnut samaa maisemakuvaa Tampereelle.
Suomalainen taideteos on herättänyt huomiota
Haavoittunut enkeli on herättänyt keskustelua vuosituhannen vaihteessa. Silloin teosta käytettiin kansikuvituksessa, mutta se oli käännetty peilikuvaksi. Maalaus pääsi tuolloin Diary of a Man in Despair -teoksen kanteen. Siinä kuvassa myös paareja kantavien poikien hihoihin oli lisätty hakaristitunnukset. Se aiheutti sen, että kirjan kustantaja sai vetoomuksen, jossa pyydettiin kirjan vetämistä pois markkinoilta. Sitä ei kuitenkaan tapahtunut.
Enkeli on myös ollut suomalaisen yhtyeen Nightwishin ‘Amaranth’ -kappaleen musiikkivideolla vuonna 2007. Itse teos on öljyväri työ kankaalla ja se on taidesuuntaukseltaan symbolismia, joka alkoi 1800-luvun loppupuolelta Belgiasta ja Ranskasta. Sille oli ominaista, että se kuvasi ihmisen elämää sisältä ja se käytti symboleita. Sen onkin sanottu olevan jonkinlainen vastareaktio todellisuuden kuvaamiselle eli impressionismille. Suomessa taitavia symbolismi taiteilijoita olivat Hugo Simbergin lisäksi muun muassa Akseli Gallen-Kallela, Magnus Enckell sekä Väinö Blomstedt.